Zdaj je čas za Kostel

KOSTEL – vaše grajsko doživetje v skriti zeleni republiki

Grad Kostel

Mistična, a mogočna kamnita utrdba na 400 metrov visoki vzpetini nad reko Kolpo je simbol majhne slovenske pokrajine Kostel na jugu Slovenije, ob meji s Hrvaško. Prva omemba gradu Kostel sega v leto 1336 pod imenom Castrum Graffenwarth – grofovska straža, ko so bili lastniki grofje Ortenburški, kmalu zatem pa je grad prešel v last grofov Celjskih.

Zelo blizu Kostela se je odvijala najbolj znana, napeta in žalostna slovenska ljubezenska zgodba med Friderikom Celjskim in Veroniko, saj se je Friderik II. poročil z Veroniko proti volji svojega očeta Hermana in zanjo blizu Kostela, nad mestom Kočevje, sezidal grad Fridrihštajn. Stari Herman se je razbesnel, dal porušiti grad in dosegel, da so Veroniko obtožili čarovništva in jo usmrtili, kljub temu da jo je sodišče oprostilo. Po Veronikini smrti je Friderik odšel na romanje in se z očetom pobotal, a je takoj po njegovi smrti dal Fridrihštajn še enkrat sezidati. Ni pa znanih podatkov, kako pogosto sta se z Veroniko zadrževala na kostelskem gradu. Po razpadu dinastije celjskih je grad Kostel prešel v last Habsburžanov, ki so ga večinoma oddajali najemnikom.

Ker je grad na pomembni strateški točki, je bil pogosto tarča turških vpadov, vendar ga Turkom ni nikoli uspelo zares osvojiti, razen enkrat samkrat s prevaro. Turki so se pod pretvezo, da so pregnani hrvaški kmetje (s seboj so imeli celo naropano živino, otroke in dojenčke) zatekli k vaščanom po pomoč, domačini so jih spustili v vas za grajsko obzidje, oni pa so ponoči odprli vrata preostali turški vojski, ki je vas oropala in požgala, gradu pa ji ni uspelo osvojiti.

Grad je spreminjal svojo podobo skozi čas, dvakrat je usodno pogorel – leta 1809 so ga zaradi upora lokalnih kmetov plačevanju previsokih davščin požgali Napoleonovi vojaki, po tem so zgradili t. i. spodnji grad, ki pa so ga požgali partizani med drugo svetovno vojno.

Danes obiskujemo rekonstrukcijo zgornjega gradu, ki je nastala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja po skici iz Slave Vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvazorja.

Kostelski grajski kompleks velja za drugi največji v Sloveniji, takoj za celjskim, hkrati pa je edini grajski kompleks v Sloveniji, v katerem še živijo prebivalci – Tržani.

Edinstveni Escape Room, ki vam razkrije zgodovino gradu in pokrajine Kostel

Castle Escape Kostel

Igra pobega (zaenkrat na voljo v angleščini in slovenščini) je tematska in zasnovana na resničnih zgodovinskih dejstvih, igra jo lahko od 2-5 oseb, hkrati pa lahko igra do 5 skupin. Igralci se soočijo z izzivom skrivne grajske bratovščine in morajo poiskati 5 pravilnih simbolov, ki jim odprejo vrata med častne člane grajske bratovščine. Če jim ne uspe, jih pod gradom čakajo gavge – vislice …

Po končani igri pobega pokukajte v grajsko shrambo

Popolnoma sami boste izbrali lokacijo na gradu, kamor vam postavimo mizo, stole in ležalnike, vi pa boste imeli pravi grajski piknik s kraljevim razgledom na zeleno dolino reke Kolpe. V cajni so izbrane lokalne delikatese – suha divjačinska salama, domač kravji sir, sveže pečen kruh, voda Costella, domači jabolčni sokovi & sladko presenečenje. Lična lesena deska za rezanje vam bo ostala kot spomin na grajski piknik. V grajski shrambi sta tudi cajna Exclusive, v kateri je tudi posebej za grad Kostel zvarjeno pivo kočevskega kraftarja Matt, in cajna Deluxe, v kateri je steklenica izbrane penine.

Vso vsebino grajske cajne vam lahko tudi preložijo v eko vrečko, ki jo lahko odnesete s sabo in si priredite piknik ob bistri in čisti Kolpi ali okoliških zelenih gozdovih.

 

Pot Mikulovega vraga

Mikulov vrag je legendarni kostelski vragec, ki se je udomačil na Mikulovi kmetiji v vasici pod gradom. Hitro je postal objesten, izbirčen in ukazovalen. Gospodinja mu je morala kuhati fižol, ki je moral biti zelo natančno in mehko kuhan. Trde fižolčke je Mikul ljudem metal v glavo.

3,5 km krožna pot, na kateri Mikulovega vraga zagotovo ne boste videli, se pa po Kostelu govori, da nagajivim lahko prileti kakšen trd fižol v glavo – je lahka, nezahtevna pot, ki vodi skozi gozd in tri tipične vasice. Tipična kostelska hiša je nadhlevska ali nadkletna, z lesenim gankom, grajena iz okoliškega rečnega kamna.

Mikulova pot vodi mimo turistične kmetije, kje vam gospodinja Anica skuha čušpajz, tipično kostelsko zelenjavno-mesno enolončnico in speče štrudelj iz domačega sadja. Kostelska rakija ali orehovček sta must-taste.

Pot ves čas odpira fantastične poglede na grad Kostel, zadnji del pa vas vodi po robu pragozda Krajc-Bukovje, ki je zaščiten gozdni rezervat in je najnižje rastišče jelke, ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropi.

 

Shinrin yoku Kostel – kostelska antiburnout garancija

Shinrin yoku v japonščini pomeni ‚gozdna kopel‘ in je naravna regenerativna tehnika, ki je ni sposobno nadomestiti nobeno farmacevtsko zdravilo ali cepivo. Že leta 1982 je japonska vlada uvedla vodeni nacionalni zdravstveni program gozdnih kopeli v gozdu Akasawa. Trenutno na Japonskem deluje že 62 certificiranih centrov za gozdno terapijo.

Tehnika deluje na vseh 5 človeških čutov, ki jih narava predrami, razneži in regenerira, zato so gozdne zelo učinkovit način spoprijemanja s stresom.

Homo sapiens izhaja iz narave, ne iz mesta, zato se mora urbani sapiens, ki želi ubežati tehnostresu, po zdravje nujno vračati v naravo. Rastlinski fitoncidi aktivirajo regeneracijo imunskega sistema, gozdna narava pa s svojimi barvami in oblikami, vonjem, okusi in zvoki sprostilno osveži in regenerira vseh 5 človekovih čutov.

Posebna veja japonske medicine – gozdna medicina – proučuje in dokazuje zdravilne, regenerativne, preventivne in kurativne učinke gozdnih kopeli:

  • Zmanjšuje raven krvnega pritiska in sladkorja.
  • Izboljšuje kardiovaskularno zdravje.
  • Izganja depresijo, tesnobo in jezo.
  • Znižuje raven stresnih hormonov adrenalina in kortizola.
  • Izboljšuje koncentracijo in spomin.
  • Odpravlja nespečnost.
  • Krepi imunski sistem.

Za gozdno kopel sicer zadostuje že gozdiček, ker pa je Kostel pravljična dežela vode, bistre reke Kolpe in zelenih, prvinskih gozdov, je SY Kostel vaša petzvezdična izbira. Vodeni program Shinrin Yoku Kostel je regenerativna gozdna kopel z zeleno jogo, pranajamo in meditacijo. Brez mobilnih telefonov, fotoaparatov in kamer se povežete z naravo in tiho prečkate most k umirjenosti uma in telesa.

Dobrodošli v Kostelu – destinaciji za popoln oddih podjetnikov.