Soba pobega – vse bolj priljubljeni pobegi v sobo pobega

Soba pobega ali angleško »escape room« je v zadnjem času vse bolj priljubljena oblika druženja. Gre za vrsto družabne interaktivne igre, pri kateri so na različnih prizoriščih udeleženci večinoma zaklenjeni v določen prostor. Izziv, ki ga nalaga soba pobega, je v omejenem času, običajno v 60 minutah, pobegniti iz prostora, za kar je potrebno pravilno in hitro razvozlati niz zaporednih, različno zahtevnih miselnih izzivov. Angleška beseda »escape« izhaja iz pogovorne latinščine, v kateri je glagol »escapare« pomenil pobegniti. In prav za to gre – za najrazličnejše in zabavne vrste pobegov.

Soba pobega je neke vrste resničnostna potomka pustolovskih videoigric, v katerih mora igralec preiskati okolico in se s pomočjo namigov prebiti do odrešilnega izhoda. Koncept sobe pobega praviloma sledi neki rdeči niti ali temi, kot sta na primer iskanje zaklada ali pobeg iz bunkerja, alkimistove sobane, okupirane Ljubljane ali pobeg z gradu. V zadnjem času so zanimive in tudi vse bolj priljubljene igre pobega, ki se ne odvijajo v eni sami zaprti sobi, temveč na širšem območju, na prostem ali celo na več različnih lokacijah. V Sloveniji je tak primer leta 2019 odprta igra pobega na kostelskem gradu, ki se odvija na celotnem grajskem območju in je osnovana izključno na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu Kostel in tudi pokrajine Kostel ob reki Kolpi.

Kje je nastala prva soba pobega na svetu?

Prva soba pobega na svetu naj bi se odprla leta 2007 na Japonskem, obstajajo pa tudi navedbe, da so Japonce prehiteli v Silicijevi dolini, kjer naj bi računalniški programerji že leta 2006 odprli Origin, ki je  priljubljena in slavna soba pobega, katere inspiracija za izzive so bila dela slovite Agathe Christie. Verjetno še zanimivejši podatek pa je, da največji privrženci in navdušenci sob pobega, »escape room fanes« potujejo po vsem svetu, njihov itinerar jih vodi iz sobe v sobo pobega v različnih mestih, na različnih kontinentih, tako da se številni med njimi lahko pohvalijo z zelo velikim številom obiskov različnih sob pobega. Lahko bi jih imenovali kar zbiralci sob pobega, zato ni čudno, da obstajajo številne javno objavljene lestvice najbolj priljubljenih sob pobega in tudi »must play« lestvice.

Soba pobega zanima vse generacije po vsem svetu

Morda proti pričakovanjem, vendar obiskovalci sob pobega niso samo mladi in otroci. Statistični podatki povedo, da je v letu 2018 povprečen igralec star kar 35 let, ima višjo izobrazbo in je v skoraj polovici primerov ženskega spola. Privlačnost interaktivnega izziva sobe pobega je tako oblika druženja ob najrazličnejših priložnostih, saj se ekipe (igra običajno poteka v manjših skupinah, od 2 do 5 igralcev) napotijo v sobo pobega z različnimi nameni: na ta način prijatelji skupaj praznujejo rojstne dneve in druge priložnosti, družinski člani preživijo skupaj pestro in zabavno urico ob reševanju izzivov, zaposleni iz podjetij doživijo prijeten in zanimiv team building.

Soba pobega s stališča psihologije predstavlja kakovostno obliko interakcije, v kateri prideta do izraza posameznikova pripravljenost sodelovanja v skupinski igri, sposobnost prilagajanja in želja po dobrem delovanju v skupini. Miselni izzivi in preizkusi so seveda tisti, ki igralce najbolj pritegnejo in vključijo v napeto in pogosto tudi precej adrenalinsko dogajanje, ni pa zanemarljiva niti želja posameznika in skupine po zmagi, to je po uspešnem pobegu.

Soba pobega se torej preko zanimive in zabavne oblike druženja vse bolj spreminja v pomembno in donosno gospodarsko panogo, saj se z inovativnimi prijemi in rešitvami vse bolj uveljavlja v različnih panogah – na primer v turizmu, izobraževanju otrok in odraslih itn.

Soba pobega pri vas doma?

Soba pobega doma – nič lažjega, že z zelo malo domišljije lahko ustvarite povsem svoj escape room v vaši domači hiši ali stanovanju. Uporabite lahko različne ključavnice s skritimi, ki jih razporedite po prostoru. Zanimiv izziv so lahko tudi klasični ključi hišnih ali stanovanjskih vrat, zagotovo pa nekaj, kar imamo dandanes že vsi in jih je v vsaki hiši ali stanovanju na voljo kar nekaj – pametni telefon z zaklenjenim zaslonom.

Naj soba pobega prebudi vašo domiselnost in kreativnost.