Slap Nežica

Če vas bodo vodni prameni obcestnega slapu Nežica spomnili na dolgo grivo svetlih las, je vaša asociacija pravilna. Legenda pravi, da je deklica Nežica iz vasi Drežnik, ki se nahaja nad Tišenpoljskim slapom, nekega dne napajala par volov. Na kraškem terenu se je pod njihovo težo zemlja nenadoma vdrla in deklica je izginila skupaj z voloma.

Čez nekaj časa so narasle vode pri tišenpoljskem jarku naplavile šop dolgih svetlih Nežičinih las, ovitih okoli volovskega jarma. Od tedaj domačini slap imenujejo po deklici Nežici. Morda ne gre samo za legendo, ampak ima tragični dogodek resnično osnovo, saj sta v 18. stoletju na Drežniku zares živeli dve deklici z imenom Agnes (Neža). Ena je umrla stara 8, druga pa 12 let …

Sicer pa slapova, ki ju vidite ob glavni cesti Petrina–Kočevje in pod njo, nista edina – na poti do izvira Nežice jih je še nekaj, povezujejo pa jih številni lehnjakovi pragovi. Lehnjak je lahka, močno porozna in luknjičasta kamnina svetlo rumeno-rjave barve. Ker je lehnjak lahko krušljiv in nezahteven za obdelovanje, so ga Kostelci v preteklosti veliko uporabljali pri gradnji svojih bivališč.