Castle escape – najpogostejša vprašanja obiskovalcev

 1. Kje je grad Kostel, kako pridemo do gradu?

Srednjeveški kamniti grad Kostel leži v istoimenski pokrajini na jugu Slovenije, na manjši zeleni vzpetinici ob reki Kolpi in ob meji s Hrvaško.

Do gradu je malo manj kot uro in pol vožnje z avtomobilom iz Ljubljane (čez Kočevje ali Kočevsko Reko). Pod gradom je veliko in označeno brezplačno parkirišče, dostop do gradu je možen samo peš (nič več kot 10 minut zmerno hitre hoje od parkirišča do grajskega vhoda). Sprehodili se boste čez gaughenplatz – mimo vislic –, grad Kostel je od nekdaj imel tudi sodno oblast, zato so na dobro vidnem mestu vedno stale gavge. Ampak kar korajžno naprej, najverjetneje bodo pastirski psi edine aktivne kmetije v vasi Kostel vaš sprehod pospremili z glasnim laježem (brez strahu, so skrbno ograjeni s svojo čredo ovc in koz), ki bo v vaši glavi pojenjal, takoj ko bodo oči uprle pogled na čarobno barvito dolino Kolpe.

Se vidimo na grajskem vhodu!

 1. Cena za igro pobega?

Cena je odvisna od števila udeležencev:

2do3 osebe = 50 EUR

4do6 oseb = 60 EUR in vsaka nadaljnja oseba 12 EUR.

Cena že vključuje DDV in vstopnino na grad. Za predšolske otroke je vstop na grad in sodelovanje v igri pobega brezplačno.

Plačate lahko z gotovino, ali s plačilom računa, ki vam ga lahko izstavimo na podjetje.

 1. Je parkirnina vključena?

Da, pod gradom je veliko označeno parkirišče, ki je za vse obiskovalce gradu brezplačno.

Parkirišče do grajskega vhoda loči rahla vzpetinica, po kateri boste prišli peš. Pot čez vasico Kostel je deloma asfaltna, deloma lepo tlakovana z granitnimi kockami, ki vam preselijo misli v srednjeveške čase, oživijo pa tudi ob pogledu na ostanke zunanjega obzidja, s katerim je bil nekoč obdan grad Kostel.

In da, če ne bi bilo genialnega Janeza Vajkarda Valvazorja, bi si brez njegove skice gradu Graffenwarth iz 17. stoletja bolj težko predstavljali pravi videz gradu Kostel. Kar lahko vidimo danes, je delna rekonstrukcija gradu po njegovi skici.

Ko vaša noga stopi na travnato stezico, ste pod cerkvico Svetih Treh kraljev (njena današnja podoba iz izgradnje v 16. stoletju) in veste, da ste že tik pod vrhom – samo še ovinek ali dva, pa ste pred grajskim vhodom.

Na poti se lahko tudi malo usedete na glasniški ali ogledni kamen prav nasproti cerkvenih vrat. Glasniški, ker so z njega objavljali oblastne in druge razglase in tudi licitacijo krač, ki so jih kmetje darovali cerkvici. Ogledni zato, ker so po ljudski pripovedi kostelski fantje z njega ogledovali dekleta, ko so odhajala iz cerkve. Morda bi mu zato lahko rekli kar Facebookov pradadek?

 1. Koliko je hoje od vznožja do vrha gradu?

Vzpon na grajski hrib je zelo kratek in vzame samo nekaj minut zmerno hitre hoje (ne več kot 10). Vseeno povemo zelo iskreno – seveda je odvisno od vaše telesne pripravljenosti, kako prešeren bo vaš nasmešek in kako hitra bosta vaš dih in srčni utrip, ko prispete do grajskega vhoda. Vendar strah, da ne bi zmogli vzpona na grad, v noben primeru ni potreben. Če pa sumite, da vam bo vzpon prelahek, ga seveda lahko mirno večkrat ponovite.

 1. Se igra dogaja po celem gradu?

Da, igra se odvija po celotnem grajskem poslopju in ni omejena samo na en zaklenjen prostor. Potrebna je hoja po manjšem številu stopnic, vendar je igra fizično popolnoma nezahtevna. Pri nobenem izmed izzivov ni potrebna telesna moč ali vzdržljivost. No, najpomembnejši telesni del za igro pobega je v resnici glava in je kar fino, če je v dobri kondiciji.

Kot zanimivost še omenimo, da grad Kostel velja za drugi največji grajski kompleks v Sloveniji, takoj za celjskim. Ima pa s celjskim gradom Kostel vsaj še eno stično točko – grofje Celjski so bili njegovi lastniki v 15. stoletju in so ga v duhu svoje podjetne moči znatno razširili in dogradili, zaslužni so tudi za njegovo tedanje ime – Graffenwarth (ime, ki se pojavi tudi še na Valvasorjevi znameniti skici gradu Kostel). Po smrti zadnjega Celjana, Ulrika II. je grad Kostel spet dobil nove lastnike – Habsburžane.

 1. Se lahko igramo v vsakem vremenu?

Da, igro izvajamo v vseh vremenskih razmerah in tudi v vseh letnih časih. Del igre poteka v notranjščini gradu, manjši del pa na zunanjem dvorišču in drugih koncih grajskega poslopja. V primeru padavin z veseljem posodimo dežnik (če že ne pridete s svojim do nas) ali pelerino, skuhamo pa tudi čajček, da se malo pogrejete, ali ponudimo pivo kočevskih in turjaških kraftarjev, da se ohladite v poletni vročini. Velja seveda samo za odrasle, za mladino imamo Costello in naravne sokove lokalnih proizvajalcev.

Torej dobrodošli v vseh vremenskih razmerah. Pametni tako ali tako pravijo, da je vreme samo podatek o tem, kako se moramo ljudje obleči.

 1. Najmanjša starost za sodelovanje v igri pobega?

Najmlajši član skupine naj ne bi bil mlajši od 10 let, ker pa je igra skupinska, v njej lahko sodelujejo tudi precej manjši otroci, ki seveda k igri pripomorejo po svoji sposobnostih. Doslej najmlajši otroček je bil star 2 leti in je bil srečen, saj je zavzeto nosil meč za svojo ekipo. Zgornje starostne meje seveda nočemo določiti – pomembno je, da se radi igrate.

 1. Najmanjša skupina, največja skupina?

Igra je skupinska, v skupini je lahko od 2 do 6 oseb. Prav zaradi tega je igra pobega na gradu primerna tudi kot oblika teambuildinga za skupine različnih profilov: sodelavci iz podjetja, športni klubi, taborniki, pevske skupine, družinski člani, društva upokojencev, gasilcev, ribičev itn.

 1. Koliko skupin, ljudi lahko naenkrat igra?

Ker se igra pobega odvija po celotnem grajskem poslopju, jo lahko hkrati igra do 6 skupin, kar pomeni približno 36 oseb.

Skupinsko delo je pomembna veščina, ki bi se jo morali naučiti že v osnovni šoli. Zato je igra pobega lahko odlična oblika urjenja delovanja v skupini in poznavanju skupinske dinamike, ne samo za otroke, tudi za odrasle.

 1. Je možno na gradu Kostel kupiti kakšno hrano ali pijačo?

Na gradu Kostel je v poletni sezoni, ko je odprt tudi za zunanje obiskovalce in je na gradu prisoten licenčni vodnik, možno kupiti različne napitke, pivo kočevskih in turjaških kraftarjev, piknik košaro s penino in prigrizke, sadne ploščice lokalnih pridelovalcev in nenazadnje pristno domačo kostelsko rakijo.

 1. Vsi pravilno rešijo vse naloge?

Skoraj vsi. Naši možgani so različni in zato tudi različno rešujejo različne, še posebej pod večjim časovnim pritiskom in v novem, nepoznanem okolju.

Psst! Naš namig? Če dovolj natančno berete navodila, zagotovo najdete pravilno rešitev. Če ne, …

 1. In če kakšne naloge res ne znamo rešiti?

Brez skrbi, ne boste kar takoj pristali na gavgah … Med igro je na gradu ves čas prisoten usposobljen animator, ki vam lahko ponudi namig, če ga boste za to prosili. Sami tudi izbirate, kakšno vrsto namiga želite – čisto majhen, majhen ali malo večji namig.

 1. Koliko časa traja igra?

Igra traja 60 minut, lahko tudi manj, če vam uspe končati prej. Samo v vednost in za spodbudo – člani doslej najhitrejše ekipe so se uvrstili med častne člane skrivne kostelske bratovščine v samo 37 minutah.

 1. Dobimo vse, kar je za igro potrebno, na gradu?

Tako je. Ob prihodu vas pozdravi animator in vam na kratko predstavi grad Kostel, igro pobega, njen potek in pravila, izroči vam vse potrebne rekvizite in odgovori na vsa vaša vprašanja.

 1. Lahko na grad pripeljemo psa?

Seveda. Grad Kostel je 100 % dog friendly. Vaš kuža bo dobil tudi svežo vodo in kakšen priboljšek, če boste vi to dovolili. Seveda lahko vstopi v vse dele grajskega poslopja tako kot vi. Če so na gradu prisotni tudi drugi obiskovalci, mora biti na povodcu. Naj izdamo interno grajsko skrivnost, animatorka Natalie je velika ljubiteljica psov in jih z veseljem popazi, medtem ko vi poskušate pobegniti.

 1. Lahko na gradu fotografiramo?

Da. In naj prišepnemo – grad Kostel je pravi maneken, na vseh slikah izpade naravnost ekstravagantno fotogenično.

Fotografi, ki so se na pobeg podali opremljeni s fotoaparatom, zatrjujejo, da je grajski ambient preprosto »instagram perfect«.

 1. Odpiralni čas?

Za igro pobega je potrebna vnaprejšnja rezervacija, ko se tudi dogovorite za termin, ki vam najbolj odgovarja (vsi dnevi v tednu).

V poletnem času, ko je grad odprt za oglede med vikendi (od 11.00 do 18.00), predhodna rezervacija načeloma ni potrebna, vendar priporočamo, da prej vsaj preverite razpoložljive kapacitete (poleti je zasedenost večja).

Igro pobega lahko rezervirate pri Natalie Lisac na telefonski številki 040 771 877, pošljete mail na natalie@lisac-lisac.si ali neposredno na Facebook strani CastleEscapeKostel.

 1. Lahko na gradu kupimo kakšen spominek?

Da, v poletnem času Zavod za kulturo in turizem Kostel, ki je tudi skrbnik gradu, ponuja različne spominke (obeske, pisala, magnetke, razglednice) in domače izdelke lokalnih pridelovalcev (med, marmelade, piškoti, sadne ploščice, rakijo), pivo kočevskih in turjaških kraftarjev, lokalno vodo iz bližnje polnilnice Costella.

Še veliko več spominkov lahko kupite v njihovi lični trgovinici v vasi Vas, kjer je tudi sedež Zavoda za turizem in Občine Kostel.

 1. Je igra samo v slovenščini?

Ne. Tudi vsi angleško govoreči se lahko spustijo v pobeg, saj je igra pobega na gradu Kostel v celoti pripravljena v slovenščini in angleščini.

 1. Dobimo po koncu igre kakšno diplomo, potrdilo, da smo uspešno opravili z nalogami?

Da. Če vam uspe pobegniti, prejmete uradni grajski žig in postanete častni član skrivne kostelske bratovščine.

 1. Kakšna je podobnost med igro pobega na gradu Kostel in drugimi »escape roomi«, ki so v glavnem po mestih?

Koncept je podoben, vendar se igra pobega na gradu Kostel od klasičnih escape roomov razlikuje zlasti po tem, da se odvija po celotnem grajskem poslopju (tako v notranjščini kot na grajskem dvorišču) in ne samo v enem zaklenjenem prostoru, torej se gibate na svežem zraku.

Ravno tako je trajanje igre omejeno na 60 minut. Ima pa še en pomemben atribut, saj je v celoti zasnovana na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu in pokrajine Kostel, torej nima le zabavne komponente, temveč tudi didaktično in povsem edinstveno.

 1. Najbližja restavracija ?

V Kostelu je gostinska ponudba odvisna zlasti od sezone, kar pomeni, da je poleti na voljo več izbire. Obiskovalci igre pobega se radi ustavijo na Turistični kmetiji Padovac, ki je v neposredni bližini gradu in ponuja pristne kostelske jedi – sloviti Ančkin čušpajz (mesno-zelenjavno enolončnico), štrudelj, kostelski želodec in še druge jedi po naročilu.

Potrebna je predhodna rezervacija, ki jo lahko uredite sami z gospo Anico Padovac (po telefonu na 031 338 645) ali pa se ob rezervaciji igre pobega dogovorite še za rezervacijo kosila na kmetiji in vam vse uredimo mi.

https://www.kmetija-padovac.si/

Če želite obisk gradu Kostel združiti z lepo vožnjo po kanjonu reke Kolpe in se peljati proti rečnemu toku, prispete v Osilnico, kjer zelo priporočamo Hotel Kovač z dolgo družinsko tradicijo. Pri njih vnaprejšnja rezervacija ni nujna, je pa zaradi zasedenosti kar priporočljiva; lahko jo uredite sami s prijaznim lastnikom hotela, Simonom Kovačem, na telefonski številki 041 652 048, lahko pa to naročite tudi nam.

https://www.kovac-kolpa.com/sl/

 1. Najbližji lokal, kjer lahko kaj popijemo?

Pr’Matičku, kamor se z gradu vrnete na glavno cesto, po kateri se spustite mimo slapa Nežica in polnilnice vode Costella. Čez približno 8 kilometrov je na Petrini bar Pr’Matičku, ki ga vodi zelo zelo mlad gostinec, samo 19-letni Matic Petovar, najprijaznejši kostelski nasmešek, fant dobre volje, katerega poslovni pogum občudujemo in podpiramo vsi domačini. Pozor! Njegova dobra volja ima visoko nalezljivost, zato se boste Pr’Matičku odlično počutili.

Matičkov poletni delovni čas: od ponedeljka do petka od 7.00 do 22.00. Ob petkih in sobotah Matic dela od 7.00 do 24.00, ob nedeljah pa od 7.00 do 22.00. Matica seveda lahko tudi pokličete in se dogovorite za kakšno posebno pogostitev, oglasil se vam bo na telefonski številki 040 187 253.

 1. Bencinska črpalka v bližini? Kdaj je odprta?

Da, najbližja črpalka je na Petrini, nasproti bara Pr’Matičku, tik pred mejnim prehodom. Petrolovci se ravnajo po dveh delovnih časih, zimskem in letnem, ki ju lahko preverjate na tej povezavi: https://odpiralnicasi.com/spots/petrol-bs-kostel-petrina-ed7d1a2e19.

 1. Kje sploh je Kostel?

Kostel je majhna in tudi ne dovolj dobro poznana slovenska pokrajina ob reki Kolpi in meji s Hrvaško. Ko jo enkrat spoznate, je neizogibno – zaljubili se boste v čudovito Kolpo, zelene gozdove, mir in čist zrak. Če boste igro pobega obiskali poleti, nujno združite obisk gradu s kopanjem, supanjem, raftanjem po Kolpi, vzponom na kakšnega izmed hribov po dobro označenih planinskih poteh ali kolesarjenjem.

Da boste lažje verjeli v podatek o neokrnjeni naravi, povejmo, da ima Občina Kostel manj kot 650 prebivalcev in spada med najmanjše slovenske občine, prav enako kot tudi njena mejna sestrica, Občina Osilnica z manj kot 370 prebivalci (podatek je iz leta 2019).

Za podrobnejšo predstavo o legi Kostela je seveda najbolje pogledati na stari dobri zemljevid, kliknite na povezavo in si ga oglejte.

https://www.google.com/maps/search/Kostel+zemljevid/@45.4893129,14.8213885,12.54z

 1. Lahko kupim darilni bon za igro pobega?

Seveda. Za igro pobega na gradu Kostel je na voljo več različnih darilnih bonov.

 • Če želite igro pobega podariti za rojstni dan ali kar tako, vam pripravimo poseben personaliziran bon v darilni kuverti po dogovoru in vaših željah.
 • Lahko podarite bon, ki je že sam po sebi zabaven miselni izziv – obdarovanec bo s pomočjo skrivnih namigov na bonu moral sam ugotoviti, kaj ste mu podarili.
 • Če še ne veste, CastleEscapeKostel ima svojo denarno valuto! Lahko podarite grajski zlatnik, na voljo so različne vrednosti – igra za 6, 5, 4, 3 ali za 2 osebi.
 1. Kdo je avtor igre pobega na gradu Kostel?

Igro pobega je posebej za podjetje Lisac&Lisac zasnovala simpatična ekipa ljubljanskega kreativnega podjetja Escapebox, ekskluzivni imetnik avtorskih pravic je podjetje Lisac&Lisac, ki se že petindvajset let ukvarja s poslovnim izobraževanjem in svetovanjem.

Igra pobega na gradu Kostel je nastala kot dopolnilni program inovativnega turističnega produkta podjetja Lisac&Lisac. Gre za nov model poslovnega izobraževanja v Kostelu – Ajte si sa son, ki povezuje izobraževanje in turizem v enem produktu in je odlična oblika teambuildinga in teambondinga, ne samo za podjetja, temveč tudi za druge zaključene skupine (športniki, glasbeniki, taborniki, prijatelji, družine itn.).

 1. Kdo skrbi za izvedbo?

Podjetje Lisac&Lisac poskrbi za animatorja, s katerim boste preživeli varno, prijetno in zabavno uro na gradu Kostel. V poletnem času sodelujemo z Zavodom za kulturo in turizem Kostel, tako da vas v igro vpeljejo lahko tudi njihovi vodniki in vam prijazno predstavijo zgodovino gradu in okolice.

Kontaktna oseba je Natalie Lisac – za vsa vprašanja in rezervacije jo lahko pokličete na 040 771 877 ali pošljete mail na natalie@lisac-lisac.si.

 1. Ali je za uspeh v igri pobega treba poznati zgodovino gradu Kostel?

Ne, prehodno znanje ni potrebno. Je pa res igra zasnovana na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu in pokrajine Kostel, tako da vsi udeleženci mimogrede in igraje spoznajo nekaj zanimivih in pomembnejših zgodovinskih podatkov – prvo omembo gradu (1336, kar je nekaj stoletij pozneje po naključju tudi poštna številka Kostela), zanimivejše lastnike gradu in njihove prijazne in krute navade, turške vpade in njihove prevare, dvakratni požig gradu, obnove in dograjevanje grajskega kompleksa, gavge ali vislice itn.

 1. Je igra pobega primerna za šolske izlete in ekskurzije?

Seveda. Igra pobega na gradu Kostel je lahko super pol- ali celodnevni izlet za osnovnošolske in srednješolske otroke. Vkomponirate ga lahko v športni dan, ekskurzijo, naravoslovni ali družboslovni dan. Kontaktirajte nas, da vam svetujemo, kako še lahko dopolnite vsebino šolskega izleta v Kostel. Pokličite Natalie Lisac na 040 771 877.

 1. Je potrebna posebna obutev?

Glede na to, da se boste na grad povzpeli peš in boste tudi med igro večino časa v gibanju, svetujemo samo lahko športno obutev, v kateri se dobro počutite. Pomislite pa tudi na oblačila, predvsem na kaj toplejšega, zlasti če prihajate v spomladanskem ali jesenskem času, ker čez grajsko vzpetino pogosto piha veter. Še posebej pozimi pa upoštevajte, da boste malo več kot eno uro na svežem zraku in se oblecite temu primerno. Poudarimo, da pred odhodom od doma lahko vedno preverite vremensko stanje pri animatorki na številki 040 771 877, da boste dobili namig iz prve roke, kako se obleči.

Vedeti morate, da na gradu Kostel še vedno tečejo obnovitvena in razvojna dela. Trenutno poteka elektrifikacija, kar pomeni, da se bo že kmalu možno dogovarjati tudi za večerne termine, ko bomo na gradu lahko prižgali umetno svetlobo in ne bomo odvisni le od dnevne svetlobe. Prav tako je v teku zasteklitev gradu, ki bo skupaj z novimi vrati v zgornjem nadstropju ustvarila skoraj povsem zaprt in zato toplejši in pred vetrom varnejši prostor.