Escape room Slovenija se prebija na svetovni zemljevid atrakcij

Escape room Slovenija se uvršča na svetovni zemljevid zelo priljubljenih sob pobega, saj vsako leto še kakšen izmed slovenskih krajev ponudi še kakšno novo izvirno prizorišče pobega.

Soba pobega ali escape room je vse bolj priljubljena oblika zabave in razvedrila med vsemi generacijami, saj jo obiskujejo zaključene družbe različnih formacij, tako otroci in družine, kot tudi skupine prijateljev ali sodelavcev. Escape room Slovenija je tako hkrati tudi odlična in zanimiva oblika t.i. team bondinga, saj mora vsaka skupina delovati enotno, zavzeto in v duhu dobrega sodelovanja, če želi doseči glavni cilj – izziv uspešnega pobega.

Če se ozremo po malo več kot petletnem časovnem obdobju, ko se je v Sloveniji odprla ena prvih sob pobega, ima escape room Slovenija v tem trenutku že bogato ponudbo vznemirljivih interaktivnih iger, ki se le še bogati. Dokaj nepoznana oblika interaktivne zabavne igre je v tem času skokovito prerasla v eno izmed najbolj priljubljenih družabnih doživetij.

Že več deset sob pobega na mapi escape room Slovenija

Medtem ko na svetovnem zemljevidu lahko lociramo že nekaj več kot 5.000 sob pobega, zemljevid escape room Slovenija ta trenutek pokaže blizu trideset različnih sob pobega z zelo različnimi vsebinami in prizorišči.

Veliko priljubljenost escape room Slovenija si lahko razlagamo s podatkom, da se je dandanes igrifikacija prebila že skoraj v vse aspekte našega življenja in kar morda še bolj preseneča, celo v vse generacije, saj statistika pove, da ima povprečni gamer ali igralec v letu 2018 višjo izobrazbo in je star kar 35 let. Tudi razdeljenost po spolih je skoraj enakomerna – skoraj polovica, natančneje 46 odstotkov igralk je žensk. Tri četrtine gospodinjstev ima člana, ki je navdušen igralec. Ta podatek nas morda celo malo preseneča, a nas dokaj preprosto vodi k razlagi velike priljubljenosti escape roomov v Sloveniji in po svetu.

Vsi ponudniki escape room Slovenija pri načrtovanju in ustvarjanju sob pobega zato vztrajno iščejo napredne in inovativne rešitve, s katerimi lahko zagotavljajo doživetja, ki so zanimiva Slovencem vseh generacij in tujim obiskovalcem naše države.

Pomemben in aktualen vidik zato postaja igrifikacija v turizmu, saj je vključenost in vpletenost uporabnika, v tem primeru turista, po zakonitostih igrifikacije znatno višja in učinkovitejša kot pri klasičnih turističnih predstavitvah in klasično vodenih turističnih ogledih. Če pojasnimo na primeru v letu 2019 vpeljane igre pobega na gradu Kostel, se obiskovalci gradu, ki se odločijo tudi za igro pobega, na zabaven, vključevalen in prijetno intrigativen način skozi igro naučijo nekaj novega o gradu Kostel, saj je celotna igra osnovana na resničnih zgodovinskih dejstvih o gradu.

Escape room Slovenija gradi na še enem pomembnem vidiku, tj. na elementih team buildinga in team bondinga. Vsaka ekipa, naj jo sestavljajo, prijatelji, družinski člani, sodelavci ali zaposleni nekega podjetja, mora delovati homogeno, a se hkrati zavedati razlik in podobnosti med svojimi člani. Soba pobega je torej ne glede na svojo tematiko izvrstno prizorišče za tovrstne preizkuse, ki so hkrati še zabavni. Zabavnost v tem primeru seveda ni edini namen, ekipa se lahko samokritično opazuje in se veliko nauči iz svojega načina lotevanja posameznih izzivov v sobi pobega.

Kot zanimivost navajamo še primer igrifikacije s Švedske, ki ima znaten družbeno-koristen vpliv. Švedi so na delu prometne ceste, kjer so želeli znižati povprečno hitrost vožnje, uvedli igrifikacijo z »radarsko loterijo«. Kaj to pomeni? Klasični radar za merjenje hitrosti vožnje ob prekoračitvi pošlje običajni kaznovalni nalog, novost pa je v tem, da izkupiček, ki ga naberejo kršitelji prometnih predpisov, ne ostane mestni blagajni, temveč izžrebajo voznika, ki hitrosti ni prekoračil, in ga nagradijo s celotnim zbranim zneskom. Dobra novica je, da jim je uspelo znižati hitrost vožnje na tem delu ceste za celih 22 odstotkov.

Escape room Slovenija z vpeljevanjem različnih igrificiranih pristopov v različne družbene aktivnosti in pore prinaša pomemben vpliv na družbeno vedenje. Srečno še naprej, escape room Slovenija!